Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Samen Oplopen wil de omgeving van kinderen normaliseren die opgroeien met veel stress. We bieden een vriendschappelijk contact door de inzet van een vrijwilliger. Ook al is professionele begeleiding nodig, informele nabijheid vinden mensen fijn. We zijn nu in diverse gemeenten actief.

Samen Oplopen is 9 jaar geleden gestart in Zeist. Inmiddels zijn we in meerdere gemeenten actief. We hebben veel ervaring opgedaan in de begeleiding van gezinnen met veel problemen tegelijk. Deze ervaring delen we graag. Onze aanpak past bij de transformatie van de zorg. Andere zorg- of Welzijnsorganisaties kunnen onze methodiek uitvoeren. Neem contact op met Linda Otterman als u meer informatie wilt.

Samen Oplopen in Amersfoort

Samen Oplopen Amersfoort is in 2018 begonnen en heeft het dubbele aantal koppelingen gemaakt dan gepland (24 in plaats van 12). Ook hún gezinnen kampen met allerlei stressfactoren zoals: Nederland niet goed begrijpen, moeilijke papieren niet snappen, te weinig geld om goed van te leven, alles groeit ze boven het hoofd. Ook Samen Oplopen Amersfoort werkt met zeer betrokken vrijwilligers die bij de gezinnen thuis komen en ín de leefsituatie de ouders en kinderen ondersteunen.

Van de 24 aangemelde gezinnen (meestal door de wijkteams) bleken er 15 gevlucht te zijn in het verleden (0,63%), waarvan 9 gezinnen uit Syrië. 4 gezinnen kwamen uit Nederland, 4 uit Turkije en 1 uit Marokko. Van de 24 gezinnen waren er 10 waar slechts een ouder is. En 19 gezinnen zitten in een minimumsituatie en 21 gezinnen hebben onvoldoende steun uit hun eigen netwerk.

Zie voor meer achtergrond het jaarverslag van Amersfoort, op te vragen bij de coördinator van Amersfoort, Marin Duman, of bij stichting Samen Oplopen.

De vrijwilligers worden begeleid door Marin, die zelf een vluchtelingenachtergrond heeft, maar Nederland inmiddels op haar duimpje kent. Tevens heeft ze een hulpverlenersopleiding in Nederland afgerond. De vrijwilligers hebben in een training kennisgenomen van de door Samen Oplopen gebruikte ‘presentiebenadering’. Ook kregen zij een workshop hoe het is om te leven in twee culturen.

Er zijn regelmatig nieuwe aanmeldingen van gezinnen. Dus, woon je in de buurt van Amersfoort, vraag Marin dan gerust om meer informatie.

Heusden

In het hart van Brabant, in de gemeente Heusden gaan we starten met een driejarige pilot van Samen Oplopen vanuit het samenwerkingsverband O3. De financiering is daar aangevraagd door de regionale welzijnsorganisatie Contourdetwern en is rond gekomen door bijdragen van het Kansfonds, Oranje Fonds en het lokale ‘innovatiebudget sociaal domein’ van de gemeente Heusden. Ook al leveren de zorgen rond corona vertraging op, we hopen daar toch veel gezinnen of jongeren te kunnen koppelen aan een mede-inwoner die hen willen steunen.

Zeist en De Bilt

Samen Oplopen bestaat sinds 2011 in Zeist en sinds 2015 in De Bilt, in samenwerking met Mens De Bilt. Ook in Zeist en De Bilt groeide Samen Oplopen flink in het aantal gezinnen en koppelingen. De teller van het totaal aantal koppelingen staat halverwege 2020 bijna op 500.

Verkenning in Noord-Nederland

 Op 23 februari 2020 organiseerden sociaal ondernemers Jeroen Veltheer en Helena Hartholt een bijeenkomst voor geïnteresseerden voor Samen Oplopen op de prachtige locatie van ‘Plaats de Wereld’ in Vries, zo’n 15 km onder Groningen.  Een divers gezelschap van zo’n 11 mensen uit Friesland, Groningen en Drenthe waren aanwezig om met elkaar te onderzoeken of Samen Oplopen in Noord Nederland kansrijk is. De reacties waren positief: “Laagdrempelig en gelijkwaardig, insteek is positief, presentie i.p.v. afvinklijstje, de wereld van mensen vergroten, normaliseren i.p.v. probleemgericht en steun voor families op de vindplaats.“. Mensen zagen kansen in hun eigen leef- of werkomgeving en waren bereid om te gaan onderzoeken wat er mogelijk is. Hoe het initiatief Samen Oplopen van toegevoegde waarde kan zijn en wat dan de eerste stap zal zijn. Door de onverwachte coronasituatie in Nederland, die vlak daarna ontstond, hebben we nog geen vervolg kunnen geven aan de afspraken. Die pakken we zo snel als mogelijk is vanzelfsprekend weer op! Wil je meer weten over Samen Oplopen Noord? Mail ons je vraag.

Informatiemiddag Samen Oplopen Noord

Categorie: Organisatie

← Terug naar nieuws