Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Gezinnen die veel problemen tegelijk hebben, komen daar vaak moeilijk uit. Door alle stress komt de ontwikkeling van de kinderen in de knel en worden gezinnen doorverwezen naar hulpverlening. Maar gezinnen vinden dat niet altijd de fijnste oplossing. Samen Oplopen doet het anders. Wij laten een gezinsvrijwilliger én een professionele hulpverlener sámen oplopen met deze gezinnen en ondersteunen ze in de volle breedte van het leven. Mocht het nodig zijn, dan kan de professionele coördinator extra ondersteuning geven of nauw samenwerken met hulpverleningsinstanties. Zo vermindert de stress in gezinnen en groeien kinderen en jongeren tot 23 jaar beter op.

Ieder kind in Nederland verdient een goede toekomst. Voorwaarde voor een goede toekomst is dat het kind zich kan ontwikkelen in een veilige opvoedomgeving. Samen Oplopen draagt bij aan een veilige opvoedomgeving door kwetsbare gezinnen in de samenleving te koppelen aan lokale burgers. Deze vrijwilligers worden begeleid door professionele hulpverleners. Ze gaan wekelijks op bezoek bij ‘hun’ gezin en pakken samen met het gezin uitdagingen en problemen aan. Het doel is altijd: minder stress in het gezin zodat iedereen zich kan ontspannen en het kind zich in veiligheid kan ontwikkelen.

De aanpak van Samen Oplopen:

  • is duurzaam en preventief
  • voorkomt escalatie
  • versnelt afschaling van gespecialiseerde zorg
  • verlaagt (jeugd)zorgkosten
  • sluit aan bij burgerparticipatie en gemeenschapszin

Onze visie

Wij zijn ervan overtuigd, dat gezinnen pas echt duurzaam krachtiger worden als we elke stressfactor aanpakken. Samen Oplopen doet dan ook alles wat nodig is om stress weg te nemen. Wat dat precies is, verschilt per gezin. Maatwerk dus. Coachen, hulp bij de opvoeding, advies bij financiële zorgen, spelen met de kinderen, begeleiding naar instanties, samen activiteiten ondernemen, eerste hulp bij integreren en de samenleving begrijpen of ‘gewoon’ wat gezelligheid, aandacht en een luisterend oor. Altijd in de vertrouwde thuisomgeving en met oog voor alle leden van het gezin.

In deze minidocumentaire vertellen vrijwilligers, een gezin, coördinator, 2 directeuren en een wethouder wat Samen Oplopen doet. Wat betekent deze manier van ‘zijn’ en werken voor ouders, kinderen, een (zorg)organisatie, een gemeente en voor diegenen die professioneel gezinnen begeleiden. Het is een laagdrempelige, warme manier van werken waardoor gezinnen zich enorm gesteund voelen en hun leven weer in de positieve spiraal komt. Daardoor groeien kinderen beter op in hun éigen gezin. Voor gemeenten werkt deze manier van (jeugd)zorg besparend en voor zorgverleners wordt hun werk veel leuker. En vrijwilligers genieten van de nieuwe verbindingen die zij aangaan en zij ervaren welke impact hun inzet heeft. Wat is er mooier dan dit? Kijk en geniet!