Gezinsvrijwilligers van Samen Oplopen zetten zich met veel plezier in voor een gezin. Ze lopen als vrijwilliger een tijdje op met de ouder(s), de kinderen of jongeren tot 23 jaar en ontwikkelen een persoonlijke band, van mens-tot-mens.

Onze gezinsvrijwilligers staan stevig in hun schoenen. Ze hebben hun leven goed op orde en maken een bewuste keuze om dit vrijwilligerswerk te doen. Ze denken en doen mee in het dagelijks leven van het gezin, ook buiten kantooruren. Ze merken veel op en zien verbanden doordat ze veel in het gezin meedraaien. Ze kunnen inschatten wanneer zij moeten overleggen met de coördinator.

In dit filmpje van het Oranje Fonds vertellen vrijwilliger Madelon en moeder Sylvia over de tijd die zij Samen hebben Opgelopen.
Kijk op ons YouTubekanaal naar meer filmpjes waarin vrijwilligers vertellen over wat zij doen met en voor gezinnen.

DSC_4157Abdi en gamachu

Stevig in hun schoenen

Gezinsvrijwilligers van Samen Oplopen helpen gezinnen er weer bovenop door:

 •          Helpen met opvoedvragen en -problemen
 •          Het bestrijden van armoede 
 •          Meer grip op de financiële situatie krijgen
 •          Het lezen van brieven en dergelijke
 •          Meegaan naar instanties of zorgafspraken
 •          Vergroten van sociaal netwerk
 •          Met ouders en kinderen koken of andere dingen doen
 •          Beter Nederland(s) begrijpen, hulp met integreren
 •          Bieden van psychische steun, gezelligheid, luisterend oor en humor.

   

Kinderen en begeleiding

De gezinsvrijwilliger draagt er aan bij dat de kinderen ontspannen en gezond kunnen opgroeien. En als de vrijwilliger zelf kinderen heeft, kan het ook leuk en waardevol zijn dat het hele gezin bij dit vrijwilligerswerk betrokken is.

Gezinsvrijwilligers van Samen Oplopen worden goed voorbereid en begeleid, onder meer via starttrainingen, themabijeenkomsten, onderlinge uitwisseling en ontspannen, gezellige momenten. Ook krijgen zij persoonlijke coaching van de coördinator, met wie ze regelmatig contact hebben.

Samen Oplopen vrijwilliger speelt met eigen kind en kinderen gesteund gezin
Vb

Hoe werkt het

Spreekt het je aan om eens per week of per twee weken een gezin te bezoeken? Neem dan contact met ons op. Eén van onze coördinatoren vertelt je alles over Samen Oplopen en jij kunt aangeven wat je leuk vindt om te doen. Daarna gaan we op zoek naar een passend gezin of jongere. Vervolgens maken de coördinator en jij kennis met het gezin of de jongere en begint jouw rol als gezinsvrijwilliger. Dat vul je samen met het gezin in. Je kunt met je vragen altijd terecht bij de coördinator. Zij kent het gezin goed en kan zo nodig te zware problemen van je schouders halen. Bijvoorbeeld door een extra bezoek te brengen aan het gezin, kortdurend hulp te verlenen of een passende hulpverlener te vragen. Dit gaat in goed overleg.

Verrijkend

Onze gezinsvrijwilligers geven aan dat het contact met de gezinnen hun leven verrijkt. Je kunt op een eenvoudige manier veel betekenen, je leert van binnenuit de leefwereld van een ander kennen, je versterkt je eigen vaardigheden en de hartelijkheid over en weer doet jou en het gezin erg goed.

Vrijwilligers geven de begeleiding van Samen Oplopen een dikke 8.

Direct contact met mensen en iets voor ze kunnen betekenen, geeft mij veel voldoening. Door met de gezinnen mee te lopen, ontdek ik hoe bureaucratisch alles hier werkt en dat er nog veel mogelijkheden zijn voor verbetering. De gezinnen waarderen het dat ik meega en ik krijg de kans om de brug te slaan tussen mensen achter hun bureau (werk dat ik vroeger zelf deed) en degene die ik help. Ik zie mensen veranderen en weer zelfvertrouwen en energie krijgen.
Vrijwilliger
Samen Oplopen
Scroll naar top