Verwijzers

Onze Kracht

De kracht van Samen Oplopen is het teamwork van een gezinsvrijwilliger en een professionele hulpverlener (de coördinator) die samen het gezin steunen. Daardoor knapt het gezin weer op en groeien kinderen beter op.

Samen Oplopen met de formele zorg

In dit filmpje van 4 minuten vertelt de manager van het Centrum Jeugd en Gezin en Sociaal Teams in Zeist, Christa Graafland wat Samen Oplopen betekent voor de formele zorg, het kunnen afschalen van zorg en hoe deze samenwerking vorm krijgt.

IMG_1156

Teamwork informele en formele zorg ​

Als professional ben je verantwoordelijk voor goede zorg voor gezinnen en hun kinderen. Soms hebben zij complexe problemen op meerdere gebieden tegelijk. Met jouw expertise kun je zo’n gezin uit de problemen helpen, maar door je professionaliteit heb je grenzen. Je hebt slechts beperkt tijd én je kunt niet vriendschappelijk optrekken met een gezin, terwijl het daar juist behoefte aan heeft.

Voor dat deel van de ondersteuning zet Samen Oplopen een gezinsvrijwilliger in. Wij zorgen ervoor dat deze goed wordt voorbereid en begeleid. De coördinator is zelf ook professioneel hulpverlener. Zij is nauw betrokken op het gezin en denkt op een professionele manier. Daardoor kun jij met een gerust hart afschalen.

Wie kun je doorverwijzen

Wij zijn ervan overtuigd, dat gezinnen pas echt duurzaam opknappen als we elke stressfactor aanpakken. Samen Oplopen doet alles wat nodig is om de stress weg te nemen van gezinnen met opvoedvragen, in een minimumsituatie, met financiële problemen, een klein sociaal netwerk en alleenstaande ouders. Of denk aan een scheiding, eenzaamheid, een beperking of een depressie. Ook vluchtelingen met een verblijfsstatus, die nog niet goed zonder hulp kunnen, kunnen een maatje van Samen Oplopen goed gebruiken. Gezinsvrijwilligers die stevig in hun schoenen staan, denken en doen mee in de leefwereld van het gezin. In urgente en dagelijkse zaken, ook buiten kantooruren.

Vrijwilligers ondersteunen met succes gezinnen met stress
Lees het artikel in Ouders Centraal.

In dit filmpje van 4 minuten hoor je een collega, Christa Graafland, manager CJG Zeist, vertellen over het werken met Samen Oplopen.

Vrijwilliger met moeder en kind - Kansrijke start
DSC_4074

Coördinator met hulpverleningsachtergrond

De coördinator van Samen Oplopen is een professionele hulpverlener die het gezin en de gezinsvrijwilliger goed kent. Zij bewaakt de kwaliteit van de koppeling en kan eventueel haar professionele inzet bieden of de hulp van formele hulpverlening inroepen. De coördinator werkt nauw samen met onder andere het Centrum voor Jeugd en Gezin, Sociale Wijkteams en SAVE.
Samen Oplopen werkt generalistisch, integraal en volgt de presentiebenadering.
Als je vermoedt dat een gezin of jongere bij Samen Oplopen past, zoek dan contact met de coördinator.

 

Samen Oplopen is goed bezig en een belangrijke partner. Als CJG kijken we hoe we met minder middelen toch de juiste zorg kunnen bieden. Bij een aantal gezinnen treken we met Samen Oplopen op. Soms lukt het de hulpverlening sneller af te bouwen, doordat een vrijwilliger meeloopt met het gezin. Samen Oplopen biedt aandacht, tijd, een luisterend oor en ondersteuning. En vooral overzicht en vertrouwen.
Centrum Jeugd en Gezin
Zeist
Scroll naar top