Start Kansrijk
Op het fundament van de eerste 1000 dagen, vanaf 10 maanden voor de geboorte tot ongeveer 2 jaar, bouwen we de rest van ons leven verder.
Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven. De eerste 1.000 dagen van het leven van een kind zijn bepalend voor een gezonde groei en ontwikkeling later. Voor elke ouder is het krijgen van een kind een bijzondere gebeurtenis, die met allerlei emoties en vragen gepaard kan gaan.
Start Kansrijk is specifiek gericht op het begeleiden van kwetsbare zwangere vrouwen. Samen Oplopen ondersteunt (aanstaande) ouders op verschillende manieren bij de zwangerschap, het geboorteproces en de ontwikkeling van het kind gedurende de eerste 1000 dagen van het leven van het kind ondersteunt. Hierdoor zijn kwetsbare moeders met jonge kinderen beter in staat om hun kinderen gezond en veilig op te laten groeien.
Kansrijke Start in Zeist
De lokale coalitie Kansrijke Start Zeist is onderdeel van het landelijke actieprogramma Kansrijke Start. Gemeenten en het Rijk werken samen om de ondersteuning in de eerste 1.000 dagen in het leven van een kind beter te organiseren. Binnen Zeist zijn de betrokken partijen het CJG, GGD, verloskundige, gemeente, Meander Omnium en Samen Oplopen. Hierin worden de samenwerkingsverbanden en thema’s besproken waarbij ook eventueel andere externe partners worden uitgenodigd. Samen Oplopen voert het project Start Kansrijk uit. Dit project is voor alle jonge ouders in Zeist die behoefte hebben aan informatie over zwangerschap, moederschap en ontmoeting met andere vrouwen die in dezelfde levensfase zitten. In samenwerking met Meander Omnium wordt het groepsaanbod aangeboden.
Het project
Het project bestaat uit verschillend soort aanbod. De zwangere wordt gedurende het traject begeleid door een coördinator. Daarnaast kan een aanstaande moeder steun krijgen van een vrijwilliger. Tevens is er een aanbod van verschillende groepen waarbij (aanstaande) moeders elkaar ontmoeten.
Koppeling (aanstaande) moeder en vrijwilliger
De koppelingen worden gemaakt op basis van een combinatie van verschillende factoren.
- Zo hebben de moeders vragen rondom hun eerste zwangerschap (of eerste in Nederland).
- Moeders willen graag wegwijs gemaakt worden in Zeist; wat is er allemaal mogelijk qua ontspanning.
- Moeders hebben hulp nodig bij praktische zaken rondom financiën of spullen aanschaffen, bij welke instantie krijgen ze antwoord op verschillende vragen (bijvoorbeeld mee naar Regionale Sociale Dienst, Sociaal Raadslieden)
- Vaak is er een vraag om het netwerk te vergroten. De moeders kennen weinig tot geen mensen in Zeist.
De coördinator van Samen Oplopen ondersteunt, adviseert en stemt af met de verloskundigen en lokale hulporganisaties. De vrijwilligers kunnen de coördinator bellen met vragen of even sparren over het gezin. Ook kan de coördinator kortdurende hulp en ondersteuning bieden aan het gezin. De vrijwilligers kunnen 1.000 dagen meelopen met de moeder en het gezin.
Het is bijzonder om ouders die voor het eerst in Nederland een kindje krijgen bij te mogen staan om hen te helpen in wat er op hen afkomt in die speciale periode rondom de geboorte.
Groepsaanbod
Door het groepsaanbod krijgen (aanstaande) moeders informatie over verschillende onderwerpen. Indien nodig, is er een vertaler aanwezig. Het tempo wordt naar behoefte aangepast. Ook kunnen ze ervaringen met elkaar uitwisselen. Er zijn 3 verschillende groepen waar moeders aan kunnen deelnemen:
- Zwangerengroep
In deze groep wordt op een laagdrempelige manier informatie gegeven rondom zwangerschap en bevalling. Door de cultuur sensitieve samenstelling van de groep, voelen vrouwen zich veilig en welkom in de groep. Vanwege het aangepaste tempo en gelijkheid krijgen zwangere vrouwen meer informatie; ze begrijpen het beter en stellen vragen waardoor ze beter voorbereid zijn. - Moedergroep
De Zwangerengroep gaat over in de Moedergroep. Aan de hand van thema’s worden 1x per maand bijeenkomsten gehouden, bijvoorbeeld over hechting, slapen, voeding, roken, grenzen stellen, babymassage, ontwikkeling kinderen, kinderziektes, etc.. De bijeenkomsten zijn afgestemd op de doelgroep, waarbij we rekening houden met onder andere het taalgebruik en het tempo waarin informatie wordt aangeboden. Ook stimuleren we in de bijeenkomsten het uitwisselen van ervaringen. - Mama café
Het doel van deze groep is de moeders meer te betrekken bij het organiseren van de onderwerpen, zodat het nog meer hun groep wordt, met als doel dat zij zelfstandiger kunnen functioneren, met wellicht nog een professional erbij in de toekomst.
Impactmeting
Start Kansrijk maakt gebruik van een impactmeting. Bij de kennismaking, na een jaar en aan het einde van de ondersteuning nemen we een vragenlijst af gericht op d. Door de evaluaties leren we wat de impact van een koppeling is, zowel in maatschappelijk als financieel opzicht. Ook gebruiken we de evaluaties om onze aanpak steeds te blijven ontwikkelen.
Kwetsbare moeders met jonge kinderen zijn beter in staat om hun kinderen gezond en veilig te laten opgroeien (klik op de afbeelding):
Wil je meer informatie over Start Kansrijk? Neem contact op met Rineke Bakhuis, coördinator Start Kansrijk.
Aanmelden
Contactformulier
Vul hieronder je gegevens en bericht in. We nemen dan binnenkort contact met je op.