Samen Oplopen Start Kansrijk – informatie voor gemeenten
Op het fundament van de eerste 1000 dagen, vanaf 10 maanden voor de geboorte tot ongeveer 2 jaar, bouwen we de rest van ons leven verder.
Samen Oplopen Start Kansrijk is een interventie van stichting Samen Oplopen. Dit programma biedt zwangeren, moeders en vaders ondersteuning in de eerste 1000 dagen in het leven van een kind. Deze aanpak combineert professionele begeleide groepsbijeenkomsten met persoonlijke en informele steun aan huis door vrijwilligers.
(Aanstaande) moeders en vaders krijgen de eerste 1000 dagen gerichte ondersteuning voor:
- Vergroten van kennis over zwangerschap, bevalling en opvoeding.
- Het vergroten van het sociale netwerk.
- Het versterken van praktische en emotionele steun vanuit de omgeving.
- Het verbeteren van hun gezondheid en veerkracht.
- Het versterken van zelfvertrouwen en sociale competentie.
- Het (leren) accepteren van hulp.

Het belang van ondersteuning in de eerste 1000 dagen
Ondersteuning tijdens de eerste 1000 dagen zorgt ervoor dat kwetsbare moeders en vaders met jonge kinderen beter in staat zijn om hun kinderen gezond en veilig op te laten groeien. Ze krijgen steun bij de zwangerschap, het geboorteproces en de ontwikkeling van het kind. Maar ook is er aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van henzelf als ouders.
Stevige moederrol
Moeders krijgen binnen het programma hulp om stress te verminderen en een stevige moederrol te ontwikkelen. Dit geeft hun kinderen een goede start. Daarmee neemt de kans af dat de kinderen op latere leeftijd te maken krijgen met gezondheidsproblemen, schooluitval en sociale achterstanden.
De aanpak: individueel en groepsaanbod
Vanuit Samen Oplopen Start Kansrijk bieden we individuele ondersteuning en groepsbijeenkomsten, onder begeleiding van een professionele coördinator.
Individuele ondersteuning door een vrijwilliger
De individuele ondersteuning is vergelijkbaar met de standaardaanpak van Samen Oplopen aan gezinnen. Dit betekent dat er steun is op meerdere leefgebieden. Het verschil met onze standaardaanpak is dat de coördinator en vrijwilliger al tijdens de zwangerschap betrokken zijn en langer verbonden blijven.
De steun die de vrijwilligers bij Start Kansrijk bieden is als volgt:

- Ze lopen gedurende de eerste 1000 dagen met de (aanstaande) ouders mee en bieden praktische en emotionele ondersteuning.
- Ze helpen bij het regelen van babyspullen, de voorbereiding op de bevalling en andere zaken die rondom de komst van een kind spelen.
- Ze komen bij de gezinnen thuis en denken en doen mee waar nodig, voor langere tijd en ook buiten kantooruren. Dit contact is vriendschappelijk en laagdrempelig.
Vaak ontstaan er langdurige contacten met de vrijwilliger en zijn/haar netwerk.
De coördinator van Samen Oplopen ondersteunt, adviseert en stemt af met de verloskundigen en lokale hulporganisaties. De vrijwilligers kunnen de coördinator bellen met vragen of even sparren over het gezin. Ook kan de coördinator kortdurende hulp en ondersteuning bieden aan het gezin. De vrijwilligers kunnen 1.000 dagen meelopen met de moeder en het gezin.
Een moeder over het contact met haar vrijwilliger:
“Ze is meer dan een vriendin. Ze is als een zus, iemand die altijd voor me klaarstaat. Met haar kan ik dingen delen die ik met niemand anders bespreek.”

Groepsaanbod
Naast individuele begeleiding kunnen (aanstaande) moeders steun vinden bij andere zwangeren en moeders, Hiervoor zijn er verschillende groepsbijeenkomsten. Tijdens het groepsaanbod krijgen (aanstaande) ouders informatie over verschillende onderwerpen. Ouders kunnen gebruik maken van een zwangerengroep, moedergroep of vadergroep.
Professionele coördinator
Samen Oplopen traint de vrijwilligers goed. Ze krijgen bij de ondersteuning van ouders begeleiding van een coördinator, een professional met een hulpverleningsachtergrond. Deze coördinator werkt in de organisatie waar we de werkwijze implementeren. De implementatie van de werkwijze gebeurt daarbij in samenwerking met ketenpartners, bijvoorbeeld verloskundigen en lokale welzijns- en zorgorganisaties.

Wat Samen Oplopen Start Kansrijk kan betekenen voor gemeenten
Gemeenten die samenwerken met Samen Oplopen:
- Versterken de sociale (pedagogische) basis van gezinnen en bouwen aan een sterke en inclusieve gemeenschap.
- Besparen zorgkosten.
- Gebruiken de kracht van de eigen zorg- en welzijnsorganisatie.
- Benutten bestaande structuren optimaler.
- Kunnen hun voordeel doen met de uitgebreide kennis, ervaring en ontwikkelde materialen van Samen Oplopen.
Vrijblijvend kennismakingsgesprek
Wilt u meer weten over onze werkwijze? We komen graag langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We vertellen dan wie zijn we, wat doen we en hoe we het verschil in uw gemeente of organisatie kunnen maken. Samen verkennen we het zorgsysteem, welke behoeftes er zijn en waar de kansen liggen. Neemt u hiervoor contact op met Tabitha Wendt . Of vul het onderstaande formulier in.
Impactmetingen en onderzoek
- Stichting Samen Oplopen houdt impactmetingen in élk gezin. Deze metingen laten zien dat gezinnen verbeteren op alle negen levensgebieden.
- In 2024 en 2025 voert Pharos spiegelgesprekken met de deelnemers van onder andere Samen Oplopen Start Kansrijk Zeist. In de loop van 2025 verwachten we de uitkomsten. Voor meer informatie over de aanpak: zie https://www.pharos.nl/spiegelgesprekken
Op woensdag 22 januari 2025 heeft Hare Majesteit Koningin Máxima een bezoek gebracht aan onder meer Samen Oplopen Start Kansrijk Zeist. Lees hier meer over haar bezoek.
Contactformulier
Vul hieronder je gegevens en bericht in. We nemen dan binnenkort contact met je op.