Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Candanz Welzijn

info@cadanzwelzijn.nl

Samen Oplopen – Steunouder

Er zijn voor gezinnen

Samen Oplopen zorgt voor vrijwilligers, of vrijwilligersgezinnen, die mee denken en mee helpen in gezinnen met kinderen of met jongeren tot 23 jaar, die veel stress en problemen ervaren. De vrijwilligers lopen een tijdje samen op met het gezin en ondersteunen met dat waar behoefte aan is.
Steunouder zorgt voor vrijwillige steunouders, die de kinderen in hun eigen gezin een extra plek bieden. Hierdoor worden de ouders ontlast en kan het kind veilig en gezond opgroeien met steun in de eigen omgeving.

Samen bieden Samen Oplopen en Steunouder een breed aanvullend aanbod aan informele preventieve zorg voor gezinnen die zelf onvoldoende steun in hun omgeving ervaren. Waar nodig gebeurt dit in samenwerking met de formele zorg. Onze aanpak is gebaseerd op de presentiebenadering en het belang van de aanwezigheid van sociale steun voor gezinnen. Zo ontstaan er mooie verbindingen tussen burgers en groeien kinderen in gezinnen gezond op.

Zowel Samen Oplopen als Steunouder werken met goed gescreende en toegeruste vrijwilligers. Rond een koppeling van een gezin aan een vrijwilliger zorgt de coördinator voor:

  • De werving van vrijwilligers en gezinnen.
  • Een uitgebreide kennismaking van de gezinnen en vrijwilligers.
  • Professionele begeleiding van vrijwilligers en gezinnen op maat (soms intensief, soms licht).
  • Zo nodig extra bezoeken aan het gezin.
  • Bewaking van het welzijn van de kinderen en de problematiek in het gezin.
  • Zo nodig samenwerken en afstemmen met de formele zorg in en met het gezin.
  • Toerusten en trainen van vrijwilligers (starttrainingen en thema-besprekingen).
  • Netwerken, samenwerking en afstemming met organisaties ter plaatse.

Voor wie?

Ons aanbod is geschikt voor kwetsbare en overbelaste gezinnen. Bijvoorbeeld gezinnen die door hun minimale inkomen in een sociaal isolement leven, vluchtelingen met een status, alleenstaande ouders, ouders die zelf geen netwerk hebben waarop ze kunnen terugvallen voor hun kinderen, ouders met psychische, fysieke of verstandelijke problemen en ouders die moeilijk uit een negatieve spiraal komen. Onze aanpak maakt gezinnen zelfredzamer. Door duurzame steun in de directe omgeving ontwikkelen kinderen zich beter en wordt zwaardere en duurdere hulp voorkomen.

Steunouder en Samen Oplopen Eemsdelta worden in Eemsdelta uitgevoerd door  Cadanz Welzijn en zijn aangesloten bij Stichting Steunouder Nederland en bij Stichting Samen Oplopen Nederland.

Contact met Samen Oplopen in deze gemeente

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.