Gezinsvrijwilliger worden
Als vrijwilliger van Samen Oplopen maak jij het verschil door een gezin of jongere in de buurt te helpen met praktische vragen, coaching en een luisterend oor.
Iets betekenen voor een ander kan gewoon in je eigen buurt. Als vrijwilliger ga je elke week of om de week op bezoek bij een gezin met uitdagingen en maak je écht een verschil.
Als gezinsvrijwilliger heb je je leven goed op orde. Je denkt en doet mee in het dagelijks leven van het gezin. Je kunt goed aansluiten op de behoeften van de ouder, kinderen of de jongere en kunt jouw levenservaring delen op een coachende manier. Je ziet verbanden doordat je veel in het gezin meedraait. Je kunt inschatten wanneer je moeten overleggen met de coördinator.
Als gezinsvrijwilliger van Samen Oplopen help je gezinnen er weer bovenop door:
- Bieden van steun, gezelligheid, luisterend oor en humor
- Vergroten van sociaal netwerk
- Helpen met opvoedvragen en -problemen
- Met ouders en kinderen koken of andere dingen doen
- Beter Nederland(s) begrijpen, hulp met integreren
- Het bestrijden van armoede
- Meer grip op de financiële situatie krijgen
- Het lezen van brieven en dergelijke
- Meegaan naar instanties of zorgafspraken
Zo draag je er aan bij dat de kinderen ontspannen en gezond kunnen opgroeien. En als je zelf ook kinderen hebt, kan het ook leuk en waardevol zijn dat het hele gezin bij dit vrijwilligerswerk betrokken is.
Vrijwilliger en gezin in beeld
In dit filmpje van het Oranje Fonds vertellen vrijwilliger Madelon en moeder Sylvia over de tijd die zij Samen hebben Opgelopen. Hierdoor is het leven van Sylvia en haar zoontje Bjorn weer goed op de rit gekomen.
Het moment dat Sylvia geen raad meer wist, was Madelon er voor haar.
“Het is mooi om te zien hoe sterk Sylvia nu geworden is, daar gaat mijn hart sneller van kloppen”, zegt Madelon.
Vrijwilligers worden voorbereid en begeleid
Gezinsvrijwilligers van Samen Oplopen worden goed voorbereid en begeleid, onder meer via twee basistrainingen, themabijeenkomsten, onderlinge uitwisseling en ontspannen en gezellige momenten. Ook krijg je persoonlijke coaching van de coördinator, met wie je regelmatig contact hebt.
Hoe word je vrijwilliger?
Spreekt het je aan om eens per week of per twee weken een gezin te bezoeken? Neem dan contact met ons op. Eén van onze coördinatoren vertelt je alles over Samen Oplopen en jij kunt aangeven wat je leuk vindt om te doen. Daarna gaan we op zoek naar een passend gezin of jongere. Vervolgens maken de coördinator en jij kennis met het gezin en begint jouw rol als gezinsondersteuner. Dat vul je samen met het gezin in. Wij bereiden je hierop voor in meerdere start-, thema- en intervisiebijeenkomsten. Sowieso kun je met je vragen altijd terecht bij de coördinator. Zij kent het gezin goed en kan zo nodig te zware problemen van je schouders halen. Bijvoorbeeld door een extra bezoek te brengen aan het gezin, kortdurend hulp te verlenen of een passende hulpverlener te vragen. Dit gaat in goed overleg.
Vrijwilligerswerk is verrijkend
Onze gezinsvrijwilligers geven aan dat het contact met de gezinnen hun leven verrijkt. Je kunt op een eenvoudige manier veel betekenen, je leert van binnenuit de leefwereld van een ander kennen, je versterkt je eigen vaardigheden en de hartelijkheid over en weer doet jou en het gezin erg goed. Vrijwilligers geven de begeleiding van Samen Oplopen een dikke 8.
“Direct contact met mensen en iets voor ze kunnen betekenen, geeft mij veel voldoening. Door met de gezinnen mee te lopen, ontdek ik hoe bureaucratisch alles hier werkt en dat er nog veel mogelijkheden zijn voor verbetering. De gezinnen waarderen het dat ik meega en ik krijg de kans om de brug te slaan tussen mensen achter hun bureau (werk dat ik vroeger zelf deed) en degene die ik help. Ik zie mensen veranderen en weer zelfvertrouwen en energie krijgen.”
Vrijwilliger Samen Oplopen
Meld je nu aan
Contactformulier
Vul hieronder je gegevens en bericht in. We nemen dan binnenkort contact met je op.
Veelgestelde vragen
Hieronder geven wij antwoord op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact op met de coördinator van de gemeente bij jou in de buurt.
Met welke problematiek kampen gezinnen?
Gezinnen kunnen op allerlei vlakken stress en zorgen hebben. Dat wil niet zeggen dat jij ze overal mee moet helpen. De coördinator weet welke vragen het gezin heeft en welke wensen jij hebt. De coördinator bespreekt met jou wat je wel en niet doet.
Kan ik zelf kiezen welk gezin ik help?
De coördinator doet een uitgebreide intake zowel met jou als het gezin. Zij bespreekt de situatie van een of meerdere gezinnen met jou. Jij kunt op dat moment aangeven of dat bij jou past.
Hoe vaak moet ik beschikbaar zijn?
We zouden het fijn vinden als je een keer in de week zou kunnen, maar een keer per twee weken is ook goed. De tijd dat je in het gezin bent bepaal je zelf. Meestal is dat tussen de 2 en 3,5 uur.
Wat als ik er niet uitkom met het gezin?
De coördinator steunt jou en helpt je met vragen die je hebt betreffende het gezin. De coördinator is een professional met een hulpverlening achtergrond. Zij kan zelf meer hulp bieden aan het gezin als dat nodig is of andere hulpverlening inschakelen. Altijd in samenspraak met het gezin.
Wat voor soort vragen kan ik verwachten?
Vragen variëren tussen praktische vragen en coachende vragen. Van het doornemen van de post tot aan een luisterend oor bieden tijdens de thee. Vragen die niet bij jou passen kun je met de coördinator bespreken.