Informele zorg in coronatijd
In de beginmaanden van corona bezochten we onze gezinnen noodgedwongen wat minder. Al gauw wakkerde de coronabeperkingen echter onze creativiteit aan. Onze coördinatoren, stagiaires en vrijwilligers gingen gezinnen bezoeken, buiten, op de galerijen van de flats en in parken. Ook gingen ze samen naar de speeltuin of het bos.
We ontwikkelden eveneens een nieuwe vorm van steun door de extra inzet van speciaal aangetrokken ‘coronavrijwilligers’. Deze vrijwilligers belden 2 à 3 keer per week een half uur om kinderen voor te lezen. Of ze spraken met ouders om bijvoorbeeld de Nederlandse taal op niveau te houden.
En inmiddels zien we toch ook wel wat voordelen van het anders communiceren in deze coronatijd. We hebben allerlei aanpassingen gemaakt. Doordat we allemaal bijvoorbeeld meer gewend zijn geraakt aan beeldbellen, kunnen we inmiddels sneller afspraken maken. Dat is vooral handig als er gemeenten verder weg liggen. Dat scheelt enorm veel reistijd en is ook nog eens beter voor het milieu.
Maar ook het toerusten van onze vrijwilligers door het geven van trainingen, hebben we veranderd. We gaven voorheen twee (fysieke) starttrainingen aan vrijwilligers in het eerste half jaar dat zij begonnen. Met een subsidie van ZonMw hebben we een deel van onze fysieke, live trainingen omgezet naar digitale trainingen. Daardoor kan elke nieuwe vrijwilliger veel vaker kiezen wanneer hij of zij mee kan doen aan een training. Zo maken we er met zijn allen steeds het beste van. Mocht u méér willen lezen over hoe we onze vrijwilligers geïnspireerd houden in coronatijd, lees dan hier de Inspiratiebrieven.
Categorie: Coronatijd informatie