Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Cosis is een grote organisatie in Noord-Nederland die, net als Samen Oplopen, ervaring heeft met gezinnen en jongeren met veel stress en zorgen. Cosis biedt veel vormen van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid, zoals hulp bij een passende woonvorm of dagbesteding. Maar ook hulp aan huis en opvoedhulp. Daar waar momenteel gezinscoaches, gezinsbegeleiders of gezinsverzorgenden gezinnen helpen, willen zij dat vanaf deze zomer graag samen gaan doen met een vrijwilliger.

Voor Samen Oplopen is het een nieuwe manier van werken om onze werkwijze aan medewerkers van een professionele zorgorganisatie over te dragen. We willen deze ontwikkeling met Cosis graag maken. En waarom? Omdat we gezinnen, jongeren en kinderen, die momenteel alleen maar professionele hulpverlening ontvangen, óók graag de kans geven om steun te krijgen van een mede-burger, een vrijwilliger. En waarom? Omdat we weten dat een vriendschappelijk contact iets ánders brengt: veel geluk en ontspanning. Mede-burgers leven vaak mee in het gewone leven van gezinnen door met hen mee te denken en doen. Ze bieden een luisterend oor, een helpende hand. Dit helpt om de stress in gezinnen te laten afnemen. Met als gevolg dat kinderen gezond en kansrijk opgroeien, óók in gezinnen met complexe problemen.

Na een nadere kennismaking en een aantal overleggen kwam het uiteindelijk tot het gezamenlijk ondertekenen van een samenwerkingscontract. Op de foto’s het zetten van de handtekeningen van Bert Hogeboom, lid van en Raad van Bestuur van Cosis (linker foto) en Linda Otterman, oprichtster van Samen Oplopen en directeur.

                  

Cosis wil kijken of zij, als zorgorganisatie, zo eerder in staat zijn om stap voor stap de hulp af te schalen. Vrijwilligers kunnen eventueel de ondersteuning voortzetten. In de praktijk blijkt dat vrijwilligers een andere, gelijkwaardiger relatie met het gezin hebben. De gezinnen waar het om gaat beschikken veelal niet om een uitgebreid netwerk. Er wordt met de vrijwilliger een zeer waardevol iemand aan het netwerk toegevoegd. En het eerder kunnen afschalen van de professionele ondersteuning is voor gemeenten financieel aantrekkelijk. We starten met een pilot in Westerkwartier, maar ook andere professionals van Cosis gaan de werkwijze van Samen Oplopen gebruiken in het veld.

Samen Oplopen is momenteel bezig de eerste 6 professionals te scholen. Ook bieden wij de basistraining voor de nieuwe vrijwilligers. Vrijwilligers worden door de professionals van Cosis gezocht, geïnstrueerd, ondersteund en zijn op de achtergrond aanwezig voor hulp of het bieden van een klankbord. Cosis doet een beroep op de expertise van Samen Oplopen en op hun beurt is Cosis een mooie brug naar inzet in de noordelijke provincies.

Lees hier meer over Cosis.

Categorie: Organisatie

← Terug naar nieuws