Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

In Zeist maken we, naast de negentig koppelingen per jaar van vrijwilligers aan gezinnen, ook ‘speciale’ koppelingen: van vrijwilligers aan zwangere vrouwen. Deze vrijwilligers lopen 1.000 dagen mee met de moeder en het gezin. Daarnaast zien de deelnemende moeders elkaar in een groep. Nienke Walstra is degene die vanuit het CJG dit nieuwe Samen Oplopen-project vormgeeft. Nienke: “Het project is goed gestart. Ondanks Corona lukt het om matches te maken. En gelukkig blijven nieuwe vrijwilligers zich melden.

“We hebben sinds juni al twaalf koppelingen kunnen maken met vrijwilligers en aanstaande moeders,” blikt Nienke terug.  “In samenwerking met verloskundigen zijn we een online (aanstaande)moedergroep gestart met zes zwangeren. De moeders van onze doelgroep kunnen minder goed terecht bij de Centering Pregnancy groep van de verloskundigen omdat de aansluiting soms lastig is. Ons project voorziet in hun behoefte aan informatie en contact. Zo krijgen de moeders toch van alles te horen over zwangerschap, bevalling en babytijd. Maar wat bijna nog belangrijker is, dat ze contact kunnen maken met de andere zwangere moeders die erg met elkaar meeleven.”

Plannen 2021
“De samenwerking met de coalitiepartners Start Kansrijk (verloskundigen, JGZ, CJG, Pharos) heeft steeds meer vorm gekregen en verloopt goed. Iedereen weet elkaar snel te vinden en kan snel overleggen waar nodig. Voor de komende maanden heeft het maken van de twintig koppelingen van 2021 de aandacht en er wordt een nieuwe online aanstaande moedergroep gestart waar de welzijnsorganisatie Meander Omnium aan mee gaat werken. De verloskundigen sluiten hier maandelijks bij aan.”

Na de bevalling
“Ook loopt de bestaande moedergroep door in een groepsaanbod voor ‘jonge’ moeders met thema’s voor na de bevalling. Hier kunnen dan ook andere moeders bij gaan aansluiten, die aangemeld worden via het CJG of andere netwerkpartners. Het is de bedoeling dat we uiteindelijk elkaar weer live gaan ontmoeten.”

Organisaties of gemeenten die meer willen weten over deze combinatie van formele en informele steun, kunnen contact opnemen met Tabitha Wendt, projectleider Start Kansrijk (06 15350439).

 

 

Categorie: Organisatie

← Terug naar nieuws