Samen Oplopen: voor, met of na formele zorg
Samen Oplopen: voor, met of na formele zorg
Voor gezinnen met problemen kan een reikende hand van een vrijwilliger fijn zijn. Iemand die ze aan de hand neemt in allerlei dagelijkse situaties. Hierdoor ontstaat vertrouwen in eigen kunde en groeit het gezin. Vaak is dan formele zorg niet meer nodig.
Wanneer problemen in een gezin ingewikkelder worden, coacht de coördinator de gezinsvrijwilliger in wat hij/zij kan doen en níet moet doen. Ook gaat de coördinator zelf, als kortdurend hulpverlener, naar het gezin om te kijken wat zij kan doen, zodat de problemen weer behapbaar worden. Samen Oplopen wil op tijd problemen ombuigen, zodat professionele hulpverlening niet nodig is.
Samen Oplopen kan ook samen met de formele zorg hulp bieden of het overnemen van de zorg als deze moet stoppen. Waar de expertise van de coördinator te kort schiet, volgt doorverwijzing naar andere organisatie en wordt het gezin ‘warm’ overgedragen. Omdat de coördinator het gezin en het professionele netwerk goed kent, kan er vlot bepaald worden welke hulpverlening het best voor het gezin werkt. Samen Oplopen (coördinator en vrijwilliger) blijft betrokken bij het gezin en de coördinator stemt af met de hulpverlening. Fluïde op- en afschalen dus. Zo bieden wij doorgaande steun aan het gezin.
Informele hulp zo lang het kan, formele hulp als dat nodig is.
Samenwerking
Samen Oplopen werkt intensief samen met buurtteams en instanties zoals Sociaal teams, wijkteams, buurtcentra, Centrum voor Jeugd en Gezin, vluchtelingenwerk en welzijnsorganisaties. Samen Oplopen voorkomt regelmatig de noodzaak van het inzetten van professionele zorg en voorkomt daarmee (langdurige trajecten) zoals bij Thuisbegeleiding, Maatschappelijk Werk, schuldhulpverlening, Ambulante zorg, Thuiszorg, SAVE en geïndiceerde zorg. Hierdoor worden de kosten beperkt.