De droom van Linda Otterman
Linda Otterman, de grondlegger van Samen Oplopen, nam na 15 jaar afscheid. Wat begon als een droom voor Linda in 2009 groeide uit naar nog 24 gemeenten en telt alleen in Zeist inmiddels al 600 koppelingen tussen vrijwilligers en gezinnen. We namen op een bijzondere manier afscheid met een inspirerende middag rondom het thema Informele Steun voor gezinnen en jongeren. De middag werd gevuld met diverse boeiende sprekers en waardevolle inzichten. Annemieke Bol van het Zeistermagazine.nl kwam naar haar afscheidsbijeenkomst en hoorde mooie woorden. Zij schreef er het volgende over in Zeistermagazine.nl op 26 januari 2025.
Linda Otterman, pionier en grondlegger van Samen Oplopen was er al vroeg van overtuigd dat het anders moest om gezinnen duurzaam te helpen. Wat begon als een droom voor Linda in 2009, startte als een burgerinitiatief in Zeist in 2011 en is nu een stichting die vanuit Zeist is uitgewaaierd naar nog 24 gemeenten met inmiddels in Zeist alleen al recent de 600ste koppeling tussen vrijwilligers en gezinnen en jongeren. Op 17 januari nam Linda om gezondheidsredenen afscheid als directeur van stichting Samen Oplopen.
Wethouder was ook vrijwilliger
De eerste spreker bij het afscheid was Angèle Welting, wethouder van Jeugd en Onderwijs. Angèle is zelf ook een tijdje vrijwilliger geweest in een Syrisch gezin en heeft de ontwikkeling van Samen Oplopen van dichtbij meegemaakt. Van de start in de tuin bij Linda, via de ontwikkeling van moedergroepen waar moeders met elkaar ervaringen konden uitwisselen en met elkaar een netwerk bouwen, tot aan de 600ste koppeling in Zeist eind 2024. Angèle: “Zeist is de founding gemeente, maar Linda is de founding mother van Samen Oplopen. Linda heeft door de jaren heen veel betekend voor vele gezinnen. Als gemeente dragen wij deze stichting een warm hart toe!”
Ervaringsdeskundigen
Op het podium konden ervaringsdeskundigen uit de geholpen gezinnen natuurlijk niet ontbreken. Samen met de betrokken vrijwilliger deden twee hun verhaal. Eén van de eerste gezinnen die werd geholpen was het gezin van Nasrin. Vrijwilliger Carine stond haar gezin bij, met name om aandacht te geven aan dochter Eva, die ondersneeuwde door een lastige gezinssituatie. Dat Carine in haar gezin met haar dochter optrok, voelde voor Nasrin gelijk vertrouwd. Inmiddels zijn Nasrin en Carine beste vriendinnen geworden en is Nasrin nu zelf ook vrijwilliger: “Vrouwen hebben gemeenschappelijk dat ze voor kinderen zorgen en hen opvoeden. Daardoor kunnen we elkaar helpen op basis van onze eigen ervaring”. En op de vraag aan Carine wat de belangrijkste eigenschap is van een gezinsvrijwilliger: “Wees oprecht geïnteresseerd in de cultuur en de normen en waarden van het gezin van herkomst. Mooi van Samen Oplopen is dat we als vrijwilliger en gezinsleden écht gelijkwaardig aan elkaar zijn. Het is fijn om gewoon mens te kunnen zijn en om mensen of gezinnen te begeleiden op je eigen manier”.
Na Nasrin en Carine is het woord aan Jaka, Aisha en vrijwilliger Annemarie. Jaka en Aisha zijn de (inmiddels grote) dochters van Fanta. Jaka las een brief voor die haar moeder had geschreven. Fanta noemt Annemarie en alle andere bij het gezin betrokken vrijwilligers haar familie, deze mensen zijn haar steun en toeverlaat geweest. “Linda is de engel in mijn leven. Zij bood hulp en gaf zelfvertrouwen. Dit gaf rust in moeilijke tijden”.
Professionals en bestuurders
Naast de wethouder en de ervaringsdeskundigen waren er ook nog professionals en bestuurders aan het woord. Zoals Marlou Pijnappel-Clark van het Oranjefonds (over de samenwerking tussen Samen Oplopen en het Oranje Fonds) en Elize Lam, sociaal wetenschapper en adviseur/trainer, Steunkracht (over gelijkwaardig samenwerken). Bestuurslid Jeroen Brouwer en Lid van het Comité van Advies Lex Staal keken terug op Linda’s rol bij en belang voor de Stichting.
Spreker Jean Pierre Wilken, lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij de Hogeschool Utrecht ging in op onderzoek dat de Hogeschool uitvoert naar de invloed van Samen Oplopen op de kwaliteit van leven van de betrokken gezinnen. Wat levert Samen Oplopen op? Wat is de impact op de verschillende leefgebieden van de gezinnen? In hoeverre worden de doelen van Samen Oplopen gerealiseerd? Deze impactmeting wordt jaarlijks uitgevoerd en gepubliceerd op de website van Samen Oplopen.
Verbinding
Natuurlijk keek Linda zelf ook terug op het ontstaan van en de jaren bij Samen Oplopen. Met een achtergrond als (jeugd)verpleegkundige vond Linda dat de zorg voor gezinnen anders moest: “Door bij gezinnen over de vloer te komen en een gezin onder je hoede te nemen kun je alle problemen in het gezin zien én aanpakken. In 2009 verwerkte ik met hulp van vriendinnen mijn ideeën in een projectplan en klopte ik aan bij de gemeente en bij fondsen. Zo ontstond Samen Oplopen. We deden gewoon wat we leuk en goed vonden voor de gezinnen”.
Blijf altijd verbinding zoeken ondanks de verschillen.
Verbinding en liefde zijn voor haar belangrijke ankers. Linda: “Blijf altijd verbinding zoeken ondanks de verschillen. Vrijwilligers verbinden altijd met anderen, zo verspreiden zij hun licht. De boodschap die ik wil meegeven aan iedereen is: heb lief, heb lief, heb lief!”
Door altijd te verbinden, heeft Linda samen met de vrijwilligers en gezinnen een grote community opgebouwd. Bij haar afscheid kreeg Linda een sieraad met het teken van oneindigheid (een gekantelde 8, dit is ook te zien in het logo van Samen Oplopen) met de woorden: “Ook al stop je als directeur, alles wat je hebt gedaan en ingebracht blijft eeuwig doorgaan!” Inmiddels heeft Linda het stokje als directeur overgedragen aan Angela Bruisten, maar gelukkig blijft zij nog als bestuurslid verbonden aan Samen Oplopen.
tekst: Annemieke Bol https://www.zeistermagazine.nl/droomlindaotterman
foto’s: Mel Boas
Categorie: In de media