Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

In een dorp in Groningen woont Nanda samen met haar jonge dochter Lois. Na een periode in Spanje is Nanda teruggekeerd naar Nederland, maar het leven hier is voor haar niet eenvoudig. Door ernstige lichamelijke klachten kan ze nauwelijks iets ondernemen met Lois. Ook het op orde brengen van het huis lukt hierdoor niet goed, wat de situatie alleen maar zwaarder maakt.

Informele steun door een vrijwilliger

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) schakelden de hulp van Samen Oplopen in, een organisatie die gezinnen begeleidt en ondersteunt. Vrijwilliger Henk werd gekoppeld aan Nanda en Lois, met als doel hun leven op een positieve manier te veranderen.

Elke dinsdag brengt Henk tijd door met het gezin. Hij neemt Nanda en Lois mee naar de speeltuin, het strand of de bibliotheek. Hij helpt niet alleen fysiek door Lois op te tillen en met haar te spelen, maar biedt ook mentale steun aan Nanda. Henk vertelt haar over het dagelijks leven in Nederland, hoe ze andere moeders kan ontmoeten en waar ze terecht kan met (opvoedings-)vragen. Langzaam maar zeker ziet Nanda haar wereld groter worden.

Dankzij Henk leert Nanda haar weg te vinden in de maatschappij, en Lois ontdekt de wereld buiten de muren van hun huis. Zonder deze hulp zou Lois nauwelijks buiten zijn geweest, en had Nanda mogelijk vereenzaamd door haar lichamelijke beperkingen. We weten dat eenzaamheid kan leiden tot meer gezondheidsklachten en zelfs depressies. Door de steun van Henk voelt Nanda zich sterker en zelfredzamer, en heeft ze uiteindelijk minder formele hulp nodig.

Het gaat goed

De impact is duidelijk: Nanda vertelt dat zij en Lois zich gelukkiger voelen en dat hun leven op een positieve manier is veranderd. Dankzij de steun van Henk voelt Nanda zich steed meer zelfredzamer en is hun behoefte aan formele hulp afgenomen. Het toont aan hoe de combinatie van (dure) formele en informele zorg werkt: Samen Oplopen voorkomt dat problemen groter worden en helpt gezinnen weer op eigen kracht verder.

Categorie: Nieuws Verhalen Vrijwilligers

← Terug naar nieuws