Dit is mijn thuis
Een handreiking over de visie van zo thuis mogelijk opgroeien
Harmke Bergenhenegouwen en Marlies de Jong
“Thuis is de plek waar je woont en waar je je thuis voelt.” Dit was een antwoord van een zeventienjarige jongere op de vraag wat thuis voor hem betekent. Een belangrijke vraag als je werkt met kinderen en gezinnen. Wat kan je als professional doen om ervoor te zorgen dat thuis een fijne plek is en blijft? Hoe werk je daaraan samen met gezinnen en hun netwerk? En hoe zorg je voor een thuis voor kinderen als dit bij hun ouders niet mogelijk is? Deze handreiking helpt je daarbij, zodat ieder kind kan zeggen: “Dit is Mijn Thuis”. Samen Oplopen is hierin als inspirerend praktijkvoorbeeld opgenomen.
Kinderen hebben het recht om thuis op te groeien. Dit staat in het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK)1. Elk kind moet bij zijn eigen ouders kunnen wonen. Familieleden, buren, vrienden of andere belangrijke mensen voor het gezin springen bij als dat nodig is. Soms is opgroeien lastig of spelen er problemen die thuis voor veel stress zorgen. Professionals kunnen meedenken en samen met de gezinsleden zoeken naar de juiste hulp.
‘Thuis’ zijn de mensen die om je geven en waar je je prettig bij voelt. Dit zijn de mensen met wie je een geschiedenis samen hebt en die er altijd voor je zijn: je ouders, broertjes en zusjes, maar ook buren en vrienden. En je huisdier.
Over de handreiking
Deze handreiking, geschreven door Harmke Bergenhenegouwen en Marlies de Jong, is voor professionals die werken met kinderen, jongeren en gezinnen met meervoudige, ernstige en langdurige problemen. Bijvoorbeeld professionals in buurt- of wijkteams, professionals die specialistische hulp bieden, onderzoekers van de Raad voor de Kinderbescherming, jeugdbeschermers, kinderrechters, pleeg- en gezinshuisouders, gedragswetenschappers en medewerkers in kleinschalige verblijven of residentiële (gesloten) groepen. We beschrijven hierin de opvattingen over uithuisplaatsingen van de afgelopen twintig jaar en de schadelijke gevolgen van uithuisplaatsingen. Verder staan in de handreiking belangrijke basisprincipes en praktische handvatten om in verschillende fasen van de hulpverlening te werken vanuit de visie van ‘zo thuis mogelijk opgroeien’. Samen Oplopen is hierin als inspirerend praktijkvoorbeeld opgenomen.
Categorie: In de media Nieuws