Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Aan het programma Kansen voor Kinderen van het Oranje Fonds hebben in de periode 2022-2024 maar liefst 19 maatschappelijke initiatieven deelgenomen, waaronder Start Kansrijk van Samen Oplopen. Allemaal gericht op en succesvol in het vergroten van kansen voor kinderen die opgroeien in een – in sociaal en fysiek opzicht – minder kansrijke omgeving.

Hoe doen ze dat? Succesvolle werkwijzen in een notendop:

  • Een inhoudelijk focus! Zoals sport, huiswerkbegeleiding en talentontwikkeling, een maatje of mentor en opvoedondersteuning.
  • Het toepassen van ervaringskennis, wijkgericht werken, peer-to-peer vormen, co-creatie en een holistische aanpak. Belangrijke succesfactoren hierbij zijn: tijd, aandacht en veiligheid bieden vanuit gelijkwaardigheid.
  • Belangrijk: betrokkenheid van de doelgroep zelf wordt gegarandeerd door de ervaringsdeskundigheid van projectleiders; deze projectleiders vormen ook de spreekbuis voor hun doelgroep.
  • Overkoepelende conclusie: de informele maatschappelijke initiatieven leveren het maatwerk dat vanuit geïnstitutionaliseerde of formele organisaties vaak niet geboden wordt.


De initiatieven zijn op diverse manieren de gidsen die het kinderen, jongeren en ouders mogelijk maken een ander pad te kiezen, dan in hun vaak minder kansrijke omgeving gebruikelijk is.

Twee jaar lang heeft Natascha Notten de initiatieven mogen volgen. Natascha Notten is Wetenschappelijk onderzoeker en spreker en eigenaar onderzoeksbureau Gelijkschap. De resultaten van het onderzoek staan in het rapport Samen voor kansen voor kinderen!, voel je vrij om het te delen. Tussen de regels door is ook de enorme diversiteit, passie, doortastendheid en kracht voelbaar waarmee de initiatieven iedere dag weer aan de slag gaan voor kansen voor kinderen.

Categorie: In de media Nieuws

← Terug naar nieuws