Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Samen Oplopen, Steunouder Nederland en De Oudertelefoon zijn in samenwerking met jeugdzorgorganisaties Youké (regio Zuidoost Utrecht) en het Leger des Heils (Rotterdam) een innovatieve pilot gestart: Sterke Schakels. Deze innovatieve pilot richt zich op het bieden van informele gezinsondersteuning aan gezinnen die al in een hulpverleningstraject zitten bij Youké of het Leger des Heils.

Een belangrijk onderdeel van de pilot is de vroegtijdige betrokkenheid van vrijwilligers bij gezinnen. Door deze gezinnen te koppelen aan betrokken vrijwilligers uit hun gemeenschap, ontstaat er een laagdrempelige en persoonlijke vorm van ondersteuning. Dit maakt de overgang tussen formele jeugdzorg en informele hulp soepeler en maakt hen minder afhankelijk van jeugdhulp.

Brug tussen formele en informele zorg

Het doel van deze pilot is om een brug te slaan tussen de professionele jeugdzorg en de kracht van informele netwerken. Dit doen we door gezinnen die ‘in zorg zijn’ te ondersteunen met betrokken vrijwilligers. Vrijwilligers bieden gezinnen laagdrempelige, persoonlijke hulp die aansluit op hun dagelijkse behoeften. Hierdoor kunnen gezinnen veerkrachtiger worden, met als doel hen te versterken zonder steeds zwaardere vormen van zorg in te schakelen. Zo krijgen ouders en kinderen de kans om in hun eigen kracht te groeien, met minder afhankelijkheid van tweedelijns zorg.

Start van de pilot

Om deze nieuwe vorm van ondersteuning vorm te geven, zijn onlangs twee coördinatoren aangenomen die de vrijwilligers zullen begeleiden en de gezinsondersteuning organiseren. De officiële start van de pilot, de kick-off, staat gepland op 9 oktober 2024.

Met de Sterke Schakels pilot willen we een verschil maken voor gezinnen die baat hebben bij een extra steuntje in de rug, zodat zij met meer veerkracht hun uitdagingen kunnen aangaan. En leren….

Categorie: Nieuws

← Terug naar nieuws