Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Samen Oplopen en Steunouder vullen elkaar goed aan en trekken daarom samen op en slaan de handen ineen. In Delfzijl doen we dat heel praktisch sinds het najaar van 2020. We denken dat meer gemeenten gebaat zijn bij deze brede vorm van informele steun aan kinderen en gezinnen. Eén aanbod voor uiteenlopende vragen van gezinnen die geholpen zijn met de steun van een vrijwilliger.

In een webinar op 16 maart, om 16.30 uur, vertellen we er graag meer over. Iedereen die beleid adviseert of uitvoert, binnen gemeenten en zorg of welzijnsorganisaties op het gebied van het  jeugd- of sociaal domein, is van harte welkom deze online bijeenkomst bij te wonen!

Samen één aanbod voor elk gezin
Een steunouder biedt een gastvrij thuis in zijn/haar eigen huis voor een kind uit een overbelast gezin. Bij Samen Oplopen komt een vrijwilliger ín een gezin, die meedenkt en -doet ter ondersteuning in de volle breedte van problemen en zorgen.

Samen Oplopen en Steunouder trainen de vrijwilligers en begeleiden het gezin waar nodig. De coördinator is een hulpverlener die te zware problematiek weghoudt bij de vrijwilliger, zelf waar nodig hulp biedt aan het gezin, of samenwerkt met eerste- of tweedelijns zorg die bij het gezin betrokken is.

Lokale inbedding
Omdat Samen Oplopen én Steunouder geloven in de kracht van lokale inbedding, dragen zij de methodiek over aan een lokale zorg- of welzijnsorganisatie (franchisemodel). Zo is er minder kans op versnippering en dubbeling en wordt er gewerkt vanuit bestaande netwerken. De coördinator is in dienst bij deze lokale organisatie en voert de werkwijze van Samen Oplopen met Steunouder (SOS) uit door middel van materialen en coaching.

De rol door de coördinator(en)
Voor gezinnen en vrijwilligers is er slecht één aanspreekpunt: de coördinator. Zij werft de vrijwilligers, organiseert trainingen, maakt uitgebreid kennis met de gezinnen, begeleidt de matches en werkt samen met de hulpverlening waar nodig.

De rol van coördinator kan desgewenst door meerdere personen vormgegeven worden. De coördinatoren kunnen álles doen of een specifieke rol pakken. Bijvoorbeeld: de ene coördinator werft vooral de vrijwilligers en de ander begeleidt de matches op inhoud. Of de ene coördinator begeleidt de matches waar een kind in een ander gezin mag zijn (Steunouder) en de ander begeleidt de koppelingen waar een vrijwilliger helpt om problemen in het gezin op te lossen en in de positieve spiraal te komen.

Twee werkwijzen, één aanbod
Samen Oplopen en Steunouder hebben beiden als voorwaarde dat de coördinator een hulpverlenersachtergrond heeft én werkt vanuit een lokale organisatie.  Vandaar dat zij hun aanbod aan elkaar kunnen koppelen om in te zetten als een brede vorm van georganiseerde informele steun.

Met deze samenwerking zorgen zij dat ouders zich gesteund voelen, de gezinssituatie beter aankunnen en kinderen in hun eigen gezin opgroeien. Het voorkomt uithuisplaatsingen en vermindert (ambulante) jeugdzorg.

Online informatiebijeenkomst
Nieuwsgierig hoe u dit in uw gemeente of organisatie vorm kunt geven? Meld u zich dan graag aan voor ons webinar op 16 maart 2021. U kunt 1, 2 of 3 delen volgen en u opgeven via: www.steunouder.nl/webinar

Het programma van 16 maart
16.30-16.50 uur: Informatie over het gecombineerde aanbod van Steunouder en Samen Oplopen

16.50-17.10 uur: Twee keer naar keuze deelnemen in een van de vijf online kamers;
en 17.10-17.30    hier kunt u spreken met de initiatiefnemers, een vrijwilliger, coördinator of directeur van een uitvoerende organisatie

17.30-18.00 uur: Ruimte voor uitwisseling en vragen.

U bent van harte welkom!

steunouder jubileumlogo Samen Oplopen

 

 

Categorie: Organisatie

← Terug naar nieuws

Samen Oplopen werkt in verschillende gemeenten samen met Steunouder