Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Samen Oplopen laat samen met drie andere organisaties zien én horen hoe krachtig de steun door vrijwilligers aan gezinnen met veel stress en zorgen werkt. Vanuit het samenwerkingsverband ‘Collectief informele steun voor kind & gezin’ krijgen gemeenten, zorgprofessionals en verwijzers de komende maanden informatie en verhalen uit de praktijk aangereikt. Doel is dat alle ouders in alle gemeenten gebruik kunnen maken van informele steun voor hun specifieke wens in hun gezin. Op 17 november 2022 start de collectieve campagne.

Samen Oplopen draagt bij aan een ‘warm nest’.
Samen Oplopen wil graag dat élk kind in het eigen gezin zich gezond kan ontwikkelen. Wij geloven dat als je in een gezin écht ontspanning wilt brengen en een gezond leefklimaat, je aan alle factoren moet werken die de gezinsleden stress opleveren.
Wij koppelen aan een gezin met veel stress en zorgen lokale burgers die hen vrijwillig helpen op meerdere levensgebieden. Deze vrijwilligers worden begeleid door een coördinator die professioneel hulpverlener is.  De vrijwilligers gaan wekelijks op bezoek bij ‘hun’ gezin en pakken samen met het gezin uitdagingen en problemen aan. Het doel is altijd: minder stress in het gezin zodat iedereen zich kan ontspannen en het kind zich gezond kan ontwikkelen.

Meerdere vormen van informele steun naast elkaar
De beweging van informele steun is uitgegroeid tot een formule die naast en in aanvulling op formele zorg staat. Om informele steun nog meer onder de aandacht te brengen vormt Samen Oplopen met Steunouder, Buurtgezinnen en Home-Start het Collectief informele steun kind & gezin. De droom van ons vieren is hetzelfde. Maar de werkwijze niet! Het zou goed zijn als er meerdere vormen van steun in een gemeente naast elkaar bestaan (drie is geen overbodige luxe) om een breed aanbod te kunnen bieden aan gezinnen en vrijwilligers.

Campagne informele steun voor elk gezin
Op 17 november 2022 start de campagneweek Informele steun voor elk gezin. Het Collectief vraagt de komende tijd aandacht voor de gedeelde droom: over vijf jaar zijn we door heel het land bekend en in alle gemeenten aanwezig met informele gezinssteun. Vrijwilligers die ín gezinnen mee lopen voor opvoedvragen (Home-start), voor meervoudige vragen (Samen Oplopen) én er zijn plekken waar een kind verwelkomt wordt om mee te draaien in een ander huis (Buurtgezinnen of Steunouder). Voor alle ouders die daar behoefte aan hebben.

Informele steun voor alle ouders in alle gemeenten
Het Deltaplan Jeugd van het ministerie van VWS biedt het Collectief informele steun voor kind & gezin middelen om de noodzaak voor de inzet van georganiseerde informele steun aan gezinnen zichtbaar te maken bij de voor hen belangrijke doelgroepen.
Het Collectief informele steun voor kind & gezin legt uit: “We trekken als één collectief op richting gemeenten, uitvoeringsorganisaties, zorgprofessionals en verwijzers. Samen met hen willen we bedenken en organiseren wat er in die gemeente nodig is om onze ambities te realiseren.”

We hebben een programma gemaakt dat de komende tijd stapsgewijs wordt gedeeld:

  • informatie op de website InformeleGezinssteun.nl met downloads, zoals de’ Wegwijzer informele gezinssteun in uw gemeente’
  • postcasts om bijvoorbeeld onderweg te luisteren
  • korte uitlegvideo’s over de verschillende programma’s voor informele steun in gezinnen
  • videoportretten om bijvoorbeeld te bekijken als je ergens wacht

Volg en repost de pagina op LinkedIn

Het Collectief deelt nieuws op de LinkedIn-pagina. Vanzelf de berichten in je tijdlijn ontvangen? Volg de pagina Collectief informele steun voor kind & gezin

Categorie: Nieuws

← Terug naar nieuws

Samen Oplopen bundelt kracht en start campagne voor informele steun