Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Samen Oplopen startte op 1 januari 2019 als pilot in Amersfoort, uitgevoerd door Indebuurt033. Er is de afgelopen 3 jaar enorm veel moois gebeurd in gezinnen én met inwoners van Amersfoort die zich in zetten als vrijwilliger in een gezin. Samen Oplopen is door de directie en management heel positief ontvangen en omarmd. Het project is meegenomen met de nieuwe aanbesteding. Daardoor wordt Samen Oplopen een vast aanbod van Indebuurt033. De pilot kan met tevredenheid worden afgesloten.

We zijn enorm trots wat Marin Duman, de coördinator, voor elkaar heeft gekregen: ze heeft verbindingen gelegd tussen onder andere de wijkteams, vluchtelingenwerk, scholen, de GGD, inwoners en gezinnen. Een goed voorbeeld van hoe informele en formele zorg samen kan werken én hoe dit zorgt dat er minder formele hulp nodig is. De gezinnen geven de vrijwilligers en coördinator een dikke 9,5.

De coördinator Marin vertelt zelf in haar evaluatie:

Vanaf het begin hebben de wijkteams erg enthousiast gereageerd op de komst van het project en loopt de samenwerking met de wijkteams heel goed. De meeste aanmeldingen van hulpvragen komen via de wijkteams binnen. Daarnaast krijg ik aanmeldingen via scholen, preventie medewerkers, Integratie Werk, Kwintes en Consultatie bureaus. In 3 jaar tijd zijn in totaal 36 gezinnen geholpen door een combinatie van een vrijwilliger samen met professionele begeleiding via Samen Oplopen.

De hulpvragen zijn erg breed. Bij Nederlandse gezinnen gaat het over het algemeen over opvoeding, netwerk opbouwen, scheiding en/of depressie. Bij buitenlandse gezinnen gaat het over taal, integratie, kennis over de Nederlandse samenleving, brieven lezen, administratie, opvoeding, schoolzaken van de kinderen, netwerk opbouwen, wonen, werken, financiën, trauma, heimwee en verdriet. De casussen zijn niet zwaar, maar wel complex. Er zijn veel gezinnen met verschillende nationaliteiten. Daarnaast zijn de opleidingsniveaus en economische niveaus van de gezinnen ook erg verschillend. De alleenstaande moeders en nieuwkomers, zoals Syriërs en Eritreeërs, hebben vaak een bijstandsuitkering.

Categorie: Overig

← Terug naar nieuws