Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

Om aan te geven hoe Samen Oplopen in de praktijk werkt beschrijven we met enige regelmaat een koppeling. Hieronder lees je het verhaal, de inzet en getallen van de koppeling tussen Dora en Nasra uit Syrië.

Het verhaal

Vader Edo, moeder Dora, dochter van 2 Fahrah en een kleintje op komst: dit is een gezin dat vluchtte uit Syrië en nu – na een jaar AZC – een nieuw bestaan wil opbouwen in Zeist. Edo is gestart met inburgering en spreekt redelijk Nederlands. Dora spreekt hooguit tien woorden Nederlands. Het gezin heeft nog geen contacten in Zeist en kent er de weg niet. De gordijnen van het huis zijn de hele dag gesloten. Het gezin is huiverig om naar buiten te gaan; in Syrië hebben ze veel binnen moeten schuilen tegen bombardementen.

Via Samen Oplopen komt vrijwilliger Nasra kennismaken  met het gezin. Nasra is ook van Afghaanse origine, kent de uitdagingen van je aan moeten passen én is zelf een tijd gesteund geweest door Samen Oplopen. Het blijkt een goede match te zijn. Samen oefenen de Nederlandse taal, gaan ze naar buiten op verkenning en bezoeken ze de verloskundige. Nasra legt moeder uit hoe dingen werken in Nederland. Ze helpt het gezin hun sociale netwerk uit te breiden, denkt mee over de opvoeding en viert samen met het gezin de Ramadan.

Ondertussen helpt de coördinator vader bij het zoeken van opleiding en werk. De coördinator houdt ook in de gaten hoe de begeleiding van de vrijwilliger gaat. En ze brengt af en toe zelf een bezoekje aan het gezin.

Het gezin raakt steeds meer op de rit. De kinderen gaan naar opvang en school, moeder leert Nederlands spreken en vader heeft een opleiding opgepakt in het verlengde van zijn opleiding in Syrië. Hun sociale netwerk groeit gestaag, net zoals hun gevoel van geluk.

De inzet

  • Preventieve lichte ondersteuning
  • Geen hulpverlener nodig
  • Begeleiding door vrijwilliger en coördinator van Samen Oplopen

De getallen

Dankzij de vrijwilliger en coördinator van Samen Oplopen zijn de volgende kosten voorkomen*:

  • Maatschappelijk werk: 20 afspraken a 1 uur a € 65 = € 1300
  • Opvoedhulp CJG: 20 gesprekken a 1,5 uur à € 80/uur = € 2.400
  • Thuisbegeleiding: 1 jaar lang wekelijks 2×2 uur (100 uur), na 1 jaar 1x 2 u (50 uur) = 150 x € 65 = € 9.750
  • Man geholpen aan werk; dus 1 jaar minder uitkering van de sociale dienst: € 12.000

Uitgespaarde kosten totaal: € 25.450
Kosten uitvoer Samen Oplopen, onder leiding van professionele hulpverlener, per jaar: € 2.500

*volgens maatschappelijk prijslijst ‘Zicht op effect’ (Movisie, juni 2016)

Categorie: Overig

← Terug naar nieuws