Samen Oplopen is opgenomen in de databank effectieve interventies van Movisie

Lees verder

De 22 jarige Majed is 3 jaar geleden vanuit Jemen naar Nederland gevlucht. Hij woont hier alleen. Zijn familie is elders. Hij werd een jaar geleden gekoppeld aan Annet.

Majed eet regelmatig bij Annet. Haar man Bart is er dan ook. ‘De gesprekken gaan over van alles’, vertelt Annet. ‘Over hem en zijn familie, over zijn opleiding en ambities, en over ons en over Nederland’.

Majed hoorde dat Annet lid is van een leesclub en vroeg of hij mee kon. ‘Hij is nu lid van onze leesclub’, vertelt Annet. ‘Dat is uitdagend, het boek helemaal lezen is moeilijk. Hij legt het Arabisch woordenboek ernaast. We lezen filosofische romans, voor hem vol onbekende woorden. Het huidige boek schrijft hij over. In het gesprek over het boek in de leesclub doet hij heel goed mee, stelt vragen en deelt ervaringen’.

Ook vond hij het heel leuk om een keer in de kerk te kijken. Daar is hij vanochtend mee naar toe geweest. De dienst was voorbereid door tieners en het thema was ‘klem zitten’. Als iemand weet hoe dat is, dan is Majed dat wel, als vluchteling. Majed is zeer gedreven wat van zijn leven te maken hier in Nederland en werkt er naar toe om vloeiend Nederlands te spreken en te schrijven en om de opleiding automotive te kunnen gaan doen. Nou, dat komt vast goed. Want Nederlands spreekt hij op een hoog tempo en al bijna foutloos.

Als ik aan Majed vraag wat het voor hem betekent om met Annet op te lopen zegt hij: ‘Ik heb geleerd, hoe we van elkaar kunnen houden en dicht bij elkaar kunnen komen, ondanks dat we verschillende levensstijlen, religie, ideeën, achtergronden en cultuur hebben. Respecteren van het verschil is ontzettend belangrijk voor mij.’

Daarbij geeft hij deze opsomming wat het contact met Annet hem brengt:
– kennisuitbreiding
– nieuwe cultuur leren kennen
– de Nederlandse taal oefenen
– lekker eten gegeten
– nieuwe woordenschat en nieuwe woorden geleerd
– goed luisteren naar de verschillende ervaringen en experimenten
– ik leer hoe jullie als Nederlanders denken en vergelijk dat met onze samenleving
– ik heb nieuwe verhalen gehoord
– warme discussie over allerlei verschillende onderwerpen die gericht zijn op de politieke issues, religie en nog meer
– ik heb een beetje een nieuw idee over hoe ik met de Nederlandse mensen om kan gaan, denk ik
– iedereen is verschillend, we zijn het soms niet met elkaar eens en dat vind ik prettig

 Annet zegt over de koppeling:
‘Ik vind het bijzonder om Majed te leren kennen, zijn verhaal, zijn ambitie… Ik ben blij dat ik als vrijwilliger kan bijdragen aan het mooie Samen Oplopen ?

  

Categorie: Overig

← Terug naar nieuws